3+1 modalități simple să strici un blog WordPress self-hosted

Acest articol este un personal rant care sper să ajungă și la urechile unor oameni a căror bloguri le am în administrare și care insistă să tot își bage nasul pe unde îi privește. Dacă ar fi după mine în mod normal nu aș oferi decât acces la nivel de editor, majoritatea nici nu au nevoie de mai mult.

Așa că voi încerca să exemplific câteva metode extrem de simple de a strica un blog WordPress self-hosted în speranța că veți înceta să șurubăriți ceea ce nu înțelegeți și astfel vom avea cu toții parte de mai multă liniște.

1. Șterge Site URL

Pentru un anume motiv pe care nu pot încă să mi-l explic o mulțime de oameni șterg Site URL de la Settings – General. Rezultatul este destul de dramatic, odată dispărută această constant WordPress refuză să mai funcționeze și afișează numai ecrane albe, dar relativ simplu de reparat.

Intră în phpMyAdmin, selectează baza de date asociată blogului tău, navighează până la wp_options și reintrodu în primul rând din tabelul acela URL-ul blogului tău – un click pe creion pentru a putea edita un anumit rând.

2. Setează nice permalinks fără a genera fișierul .htaccess

Fie că ai mutat blogul pe un alt host sau, pur și simplu, ai setat nice permalinks, dar ai uitat să adaugi regulile necesare în .htaccess o serie de erori 404 și imposibilitatea de a naviga dincolo de prima pagină a blogului sunt menite a panica orice blogger mai atehnic.

La această confuzie contribuie oarecum și cel mai popular client FTP, FileZilla, care nu afișează by default fișierele de acest gen. Și pentru că este așa de răspândit am scris un articol detaliat despre utilizarea FileZilla și avem chiar și un video. După ce ai înțeles cum funcționează citește articolul despre setarea permalinks. Dacă este un blog cu ceva conținut și nu dorești să pierzi link-urile externe ar fi o idee bună să arunci o privire și peste Schimbă permalinks fără să pierzi indexarea.

3. Instalează pluginuri despre care nu ai nicio idee.

Deși există o multitudine de pluginuri junk, de cele mai multe ori nu pluginul propriu-zis este vinovat, ci cel care îl configurează greșit. Lista de pluginuri setate aiuristic este destul de lungă, dar două dintre “preferatele” mele și care au dat cele mai multe bătăi de cap sunt Redirection și ImageShack Offloader.

Ambele pluginuri sunt interesante și, configurate corect, extrem de utile; pe cel de-al doilea chiar îl folosesc în mod curent pe un blog al cărui cont de găzduire nu este prea darnic la capitolul spațiu pe server. Doar că în mâna unor nepricepuți pot îngenuchia un server prin multitudinea de resurse folosite. Prea multe redirecturi setate, de ordinul sutelor, în cazul Redirection, sau setarea unei limite de upload prea mare spre ImageShack sunt cele care cauzează probleme.

Ca un bonus pentru problemele de mai sus este găzduirea de doi lei, mă refer atât la calitate cât și uneori la prețul propriu-zis, pe care mulți, în ciuda tuturor sfaturilor mele, încă insistă să o cumpere. Un loc special pe lista host-urilor pe care voi refuza în viitor să lucrez îl are Ghesi. Deși la o simplă căutare pe Google vei găsi păreri destul de împărțite, personal nu-i voi recomanda niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *